Sunday, February 15, 2009

Tous les jours... FINALE

Tous les jours.

Heh.. knape aku pilih tajuk nie ek ?… dah sekian lame aku x menulis blog nie… ntah la … dah hilang semangat nak tulis blog… bile fikir balik … ape tujuan aku tulis blog…

JUN08
Kesahnya bermula apabila surat drpd Petronas yg menawarkn peluang pelajaran ke luar negara iaitu France smpi kt peti surat rumah...wow !! mmg terkejut… dlm mase yg same, dpt plak tawaran MARA n Bank Negara masing2 menawarkn bidang yg berbeza (medic n kewangn).. lame wat solat istikharah n akhirnya tergerak hati nak ke France. Jd fly la ke France..080608 tarikh berlepasnya MH020 dr KLIA pd jam 2345

France.. mulenye dah berazam dah nak dptkn degree kt sini.. dah berangn dah nnti balik boleh dah cakap francais lancar sbb tgk senior2 cam hebat je sembang.. So jumpe la org yg menguruskn ktorg kt sne , M Blaise, Martine, ngn Shakyl.. baik sgt dorg ni..teringt lg time nak kuar kn duit gne kad CiMB … “Cimb Bank, very international”.. haha tergelak ktorg berempat..oh ye.. aku,aamirul,ilman n danial duk skali sbb dah xde tempat kt residence molier.. mule nye psyco gak nak survive tanpa senior .. tp akhirnya hepi jugak duk situ .. malah ade yg jeles ngn ktorg .. heheh….

Bru 1st month dah jln swiss dah … yg x percaya nye aku bole lak join team kompang wat persembahan… walhal last aku main pon time skola rendah… tp sbb xde volunteer.. xkn nak malu kn student msia kn .. join la.. syuk, syahid n syafiq (aka atowk utk bdak2 ASiS) team kompang colmar.. lawak seyh .. hari nak main tu la bru nak praktis.. tp nseb baik dpt pujian … hehe..
tp pada 280609 nie la jugak sesuatu berlaku yg mengubah nasib aku kt France.. Pneumothorax… huh… dgr pon dah menakutkn .. sape sangka hari yg indah boleh jd suram dgn sekelip mata. Nseb baik ayen rajin nak bawak aku gi hospital .. smpi2 admitted trus kt hospital… duk situ 5 hari… wlupon kejap, tp kt sini lah penting nya kawan2 dtg bg support.. bygkn lah klu x de org nak lawat kt sane.. aamirul, ilman, danial, amun, pet, padu, nithes,malik,hud. Bak kate amun = « this was the place where we re act be friends » .. tp aku dah lme anggap die sbgi kawan aku..

JULY08
Sekejap je dah sebulan, pejam celik dah 2nd month … alhamdulillah semua berjalan lancar.. belajar pon ok…

17-07-08.. farewell party yg di organize oleh Hud dijalankn ..tujuannye nak rapat kn hubungn antara senior junior… all went well this day.. just aku x boleh join ape2 .. sakit x pulih lg… tgk dorg enjoy kt padang.. bes jugak…

AUGUST08
Mengikut jadual, 060808 aku sepatutnya dibedah utk prevention purpose dr pneumothorax berulang lg… tp atas sbb tertentu, insurans x nak cover… katanye sbb aku dah kene kt msia… so insurans x nak cover…so pembedahan tu ditunda sehingga dpt pembiayaan …

Bulan nie la ktorg mule nak kuar berjalan bersama2… 090808, PEKOM 5, Chateau de hohlandsbourg Challenge.. mastermind ialah aku.. egtkn sumenye dah plan baik … tp ttbe xde bas nak naik smpi atas bukit setinggi lebihkurang 600m.. ape lg.. dah smpi kn ..alang2 tu panjat trus ah bukit.. klakar nye jalan nak mule pon x jumpe.. abes aamirul aku dan n ilman jd la scout cari jalan kuar…stelah 3 jam dlm hutan.. jumpe gak tembok batu besar yg dah usang… Itula die istana lame yg ktorg cari2… perjalann yg memenatkn tp enjoy…

Bulan yg same.. 150808 ktorg jln pg strassbourg plak.. ibu kota Alsace..tgok bndar yg menarik...besar gle.. klah colmar… ktorg pon abeskn mase naik bot je la.. sbb xtau nak pg mane ;… dah tu lak , ade yg tido ..aih…

280808, malam ni la aku call petronas sbb dah dekat seminggu lpas membe lain dpt scholar, duit aku x masuk2… cube bg tau org yg bertanggungjawab tntang masalahku… tp ape yg die jawab, « Dik, awak kene balik Msia…. » lepas tu ape die cakap dah x dengar… termenungku sorg2… ape maksud die ?.. perkara nie hanya aamirul je yg tau buat mse nie… yg lain masih di rahsiakn… tp aku masih yakin yg aku akan stay… mungkin tu dlm perbincangn lg kot…

290808, aku dah x hepi lg… namun kepakaranku membuat senyuman palsu menutup segalanya…hari sambutan kemerdekaan msia disambut awal sbb 31 adalah hari ahad n isnin telah mule berpuasa…makan sedap yg dimasak oleh tukang masak hebat colmar… namun x cukup utk membuatku kembali bertenaga… amun perasan waktu tu… tp aku buat x tau je…

SEPTEMBER08
Tp ade ke ptut …klu ye pon dah decide nak hantar balik … tp atleast jgn la potong elaun … 2minggu aku x de elaun… habis kene dende ngn bank sbb acount dah bawah negatif.. nak buat cam mane.. sewa rumah kene bayar, makan lg… brg keprluan asas… dah la x decide bile aku kne balik… meminjam je ngn kawan… bile call janji nak bg next week… tp lp as 2 minggu pon x masuk2 lg…

Few weeks later, Martine panggil masuk ofis die… kate nye ade surat utk aku… bile sampai, aku
bc surat tu… ttbe meremang bulu roma… btul ke ni??? surat dr petronas kate akan biayai kos perubatan kt situ… Alhamdulillah … aku mcm x percaya… trase bgi peluang utk terus belajar kt France cerah…dpt jugak buat pembedahan tu… menurut surat tu … pembedahan boleh dijalan kn pd 160908… iaitu minggu depan… fuh terkejut aku …. Dah la time pose … tp ape bole buat… klu lmbat2 x elok plak…

160908-210908: 7hari terbaring atas katil... pembedahan yg djalankn oleh D Wagner Berjaya… bersyukur… pd mase ni la… tiap2 hari amun n aamirul dtg melawat…danial ngn ilman pon same… pet padu hud ngn dak2 JPA pn dtg jugak melawat… mase ni la rase bertape hepinye bile ade org melawat…n lepas ni la bru aku rapat ngn dak2 JPA… sori ek.. (sblom ni x de peluang lak nak berkenalan btul2)kluar hospital,dgn rekod 7 hari x puase… letih… bdn x larat dah … sakit pon boleh tahn gak pedih die… balik rehat je la…

290908,malam ni aku call skali lg org yg bertanggungjawab jg ktorg kt sini… nak bgtau bertapa aku menghargai bantuan mereka… akan ttp, ape yg dengar dr nye “kite dah belanja byk utk awak… kami dah decide nak hantar awak balik sblom operation lg… bile awak bole naik plane??..” aku dah x terkate… ape ni?? Sebelom operate x cakap pape pon pasal nie… knape buat keputusan x bg tau dlu???… knape parent x diberitahu ???...dlm hatiku, masih berharap agar ia masih boleh dibincangkan…trusku telefon parent yg sedang hepi nak sambut hari raya esok hari… dorg pon terkejut shingga x tido mlm … keesokn harinya smpi pg trus KLCC dr kg sbb nk kn penjelasan… aku pon meletakn harapan agar parentku boleh bantu …

300908, sambutan hari raya berlansung di kelas seperti yg dirancang… senyuman palsuku terpasang spt biase…melindungi drpd mereka yg sedang bergembira…hanya Giovanna n Aamirul je yg tau pasal nie… dlm kesakitan yg belom pulih… di pg raya pulak tu …aku x nak sume tau lg… dgn harapan boleh settle sbelom mereka tau…

OCTOBER08
011008, pg2 lg giovanna dah ketuk pintu kelas nak jumpa ngn aku..die kte perkara tu x boleh dirahsiakn lg … perlu minta bantuan rakan2 yg ade ‘link’ ngn petronas.. akur je la sbb die lg berpengalaman…die sruh aku lari jumpe Martine, bgtau psal nie;.. Martine pon terkejut, keputusan tu mmg mengejutkn sume org…so akhirnye sume org tau yg aku telah diputuskn utk balik ke msia atas sbb kesihatanku… akan ttp , doktor x benarkn aku mengambil mane2 flight selama 3 bulan… Giovanna kate kite perlu buat sesuatu (dlm Français bien sur).. aku pon meletak harapan agar boleh stay…

Minggu seterusnya… dlm usaha utk mengubah balik keputusan tu… perbualan ngn ibuku telah membuatku menangis… « mama rase abg balik je la blajar kt sini… senang mama nk tgk »… tersentak dadaku sbb org yg pling menyokong aku menyuruhku melepaskn harapan tu … aku akui bukan mudah utk melakukn demikian… dan aku x salahkn ibuku menyuruhku berbuat demikian… die pon dah buat solat hajat n istikharah…mungkin itu adalah petanda… tp aku sebak… gugurlah titisan airmataku ke tanah… aamirul dan ilman cube menenangknku…

NOVEMBER08
Sepanjang hari aku sedih… knape mereka sggup buat begini… buat keputusan tanpa berbincang…aku kecewa dgn sesuatu yg telah aku pertahankn sekian lame…yg aku percaya …yg aku yakin…aku rase teranaiya… tertipu… terasa seperti diberi racun dlm makanan ketika aku sgt memerlukan makanan…aku cube berbincang… namun x diendah kn …akhirnya aku pasrah …. 3 bulan lg aku akn dihantar pulang…. namun tiap2 hari aku menganggap spt tiada ape yg berlaku…tetap ke kelas… tetap ambil ujian… wlupon aku tau … xde gune lg…

011108 , aku aamirul ilman amun…jln2 kt paris…saje… nak tgk bandar Paris… dah smpi France skian lame tp x lawat lg paris … dpt jugak la lawat Paris akhirnye… egt lg kt La defence, amun kasi sesuatu kt aku… n sbg tanda trima kasih aku ade jnji sesuatu … aku msih lg pgg jnji tu …

December08
061208, ktorg ambek pluang cuti yg ade utk melawat senior2 kt Besancon ... dorg sume baik2… pg sane asyik dpt mkn je… pemurah btul… Amir, hadi, adam, farid, faiz, iz, aynaa, mejah n noni(kucing comel)… dpt la jln2 sket kt besançon… n amir bwak pg men ice skating… kt situ la 1st time main skating… mule2 jatuh je la … lme2 pndi…

161208, fete de noel… hari dimana usaha ktorg selama 2 minggu prepare pesembahan akhirnya Berjaya… tell me… raseye ade org dah tau sebuah lagu dr band wonder girls ,korea.. tarian aku, dan, ilman, padu Berjaya mendapat perhatian … wlupon pnat tp sgt hepi…

231208-010108, London Visit… ye la kn ;.;menghabiskn sisa2 terakhirku kt overc… lawatlah London… kt sini la berkenalan dgn sorg kawan yg sgt baik… nabilah… die la yg teman ktorg jln, shopping, n sembang… x lupe jugak kt soleha yg kasi ktorg tumpang rumah … klu x merempat la ktorg mlm tu… hehe…kt sini jugak la jd tempat pertempuran antara dua sahabat… btul x mirul?? n sebelom balik … aku diberi sebuah hadiah yg sgt comel… sayang sgt kt bende tu …

JANUARY08
Sekejap je kn… x smpi sebulan je lg nak balik msia…dlm keadaan sedih nak meninggalkn impian dan harapanku, ttbe… Pekom5 plan sesuatu utk aku… sape sangka pada 160109, sepanjang hariku telah diatur oleh mereka sehingga malam… dr pg , gi decathlon, jln2kt colmar… pastu ajak makan kt restoran…rupe2nye dorg dah rancang nak buat surprise… susah nak explain … kene experience sendiri… tp aku sgt2 terharu n bangga dpt kawan mcm dorg…

240109, MH021 akan membawa aku jauh dr tempat yg memberi byk memori…amun ngn aamirul sggup hantar aku smpi pintu masuk boarding… rakan2 lain dah pon mengucapkn slamat tinggal dengan iringan air mata di Gare de Colmar… namun apabila bersalaman dgn aamirul.. tiada air mata… pelik kah?? Tidak sama skali..mungkin kami ni dah byk bergaduh n mintak maaf.. jd x la sedih sgt … amun pon sme… org pling sensitive dlm pekom pon Berjaya thn air mata… bgus2… Adam pon ikut skali… tp die x follow smpi airport… sbb train die awal... jam 1100 … aku meninggalkn bumi perancis utk suatu tempoh yg panjang… mungkin akn kembali… mungkin tidak… namun ape yg pasti … kenangan akan dikenang… xkira dimana pon kite berada…

Jd knape Tous les jours??? Kerana tujuan utama blog ini ialah utk mencatatkn segala aktiviti sepanjang berada di perantauan… kini… tidak lg…..sekian…

18 comments:

fadly E.n.S.3.M said...

salam Kash,

semoga tabah..rezeki tetap ade dimane2..

walau pun kitorg jauh..tapi org2 besac doakan y terbaik utk Kash..

iA jumpe lagi lain kali..thnx 4 ur kindness mase kat colmar ari tu..

Simon Malik said...

assalamualaikum wbt

setiap kali aku tringt akan kisah engko, aku rasa marah n pada masa yg sama aku tak berdaya nk tolong ko..

takdir telah ditentukan, kita hanya berjalan diatas jalan yg diberi.

'[..]dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. 2:216

harapan aku agar ko masih lagi stand strong n held head up high. perjuangan masih belum berakhir! =)

Ash said...

bro, aku x tau gtu kesah ceritenye. aku tinggalkan colmar, bnyk bnde aku x tau. sorry la x dpt nk buat ape² jgk. takde daya melainkan aku bg harapan. xpe. ko x kan aku lupe. kawan ttp kawan..
tp x perlu smpai nk 'finalé'kan blog ni. jadikan blog ni tmpt utk ko tulis bnde2 baru kt tmpt baru ko so that mmber2 kat sini bleh tau ape pkmbgn tbaru ko. well at least it can be a medium of communication. kan?
alé, je te souhaite bon courage pour la nouvelle phase de ta vie. sachant que nous, on t'oubliera pas. =D hup! henshin! [tetibe je. HaHA]

rafizzi said...

salam kash

persahabatan yg ikhlas mmg sgt manis ukhwahnya.. jadikan kenangan yg hanya bbrp bulan d france ini sbg slh satu detik manis dlm hidup ko..walau ia berakhir tak spt yg diharapkan, tpi yakinlah ini smua qada' dan qadar ALLAH. ada hikmahnya.

(surah al-ankabut ayat 2)


jzkk, perkongsian ini membuatkn hati ini bersyukur kpd Allah, dan sungguh menginsafkan.. tipu jikalau air mata ini tak jatuh bila membcanya,lg² melibatkn ibu tersayang.. smoga berjaya kash.

kash_tunai said...

terima kasih semua... tujuan post terakhir ini adalah utk mengabadikn cerita ini sebelum aku lupa... supaya setiap kali org bertanya... cerita nya x diubah atau tertinggal mane2 fact sebenar...
ayen : aku dah x jumpe tujuan utk menulis blog nie... so x perlu la utk aku teruskn ...
adam : x yah lah marah... buat je baik kt org tu... optimisekn benefit yg boleh dpt dr die... biar aku je la yg simpan mende nie...

NaZeTnUt said...

salam kash,

hmm br ak taw ksah yg sbnarnya..
INSYALLAH wlau kt mane ko brada, rezeki ader kt mane2 jer.. bnyakkan brdoa n brtwakal k.. bon courage!!
INSYALLAH kalu ader rzeki kite jmpa lg.. wasalam...

masruddin said...

salam kash,

mas terkejut, terkedu, speechless. xtau nk cakap ape. i just want to say goodluck n semoga sentiasa tabah. paling penting, ingat Tuhan selalu; kerana Dialah yg lebih Tahu segala-galanya.

salam syg dr france. smoga bertemu lagi.

Simon Malik said...

huhu.. sori la kalau aku nih ter'emo. aku bab² nih mmg sensitip sket..

insyaAllah, kalau ko bulan julai tahun nih still kat miri, aku akan turun miri. ^^

(sapa nk ikut~?)

ana said...

perjuangan belum berakhir...
selagi hayat dikandung badan akan diteruskan perjuangan yg masih membara....
pantang menyerah sebelum ajal....

Abdul.Fatah.Firdaus said...

salam cash.
kau seorang yg kuat semangat.
sabar.
mana2 pun, kalau tuhan berkati, insyaALLAH, berjaya.
ada hikmah di sebalik kejadiannya.
sabar cash.
pasal kesihatan kau, aku doa moga cepatlah disembuhkan. amin.
insyaALLAH.

Ainnudin Asyraf B. Ali@ Chee Man said...

JAngan risau kash, aku yakin ko boleh hadapi cabaran nie!!!

sedeh jugak baca post kaw, terutamanya time mak kaw nak minta kaw balik msia.

semua dugaan tu adalah tarbiah dari AllAH.

God willing ko akan sampai france lagi satu hari nanti.

Aku doakan kesihatan kaw jadi lebih baik. Semoga ko sukses dalam studi kaw.

Anonymous said...

salam,
sedihnye aku baca blog kau nie... sbr & tabah sebab segala ape yg terjadi, smuenye ketentuan Allah yg sentiasa ada hikmah di sebaliknya...
haha, lawak la, yg psl surprise party kat restoran tu, mmg syok habis dpt surprisekan ko...
haha, x de yg pelik nye tiada tangisan kat airport tu... cukup la sekali tangisan kat Gare Colmar, aku x nak la bagi kau sedih lagi... pd waktu tu, kau akan balik malaysia, mulakan lembaran baru, (buat gak la blog Tous Les Jours yg baru gk), jadi kau kene la mulakan ngan senyuman, bukan lagi dgn tangisan...
aku mmg sedih kalau nak ikutkan, tambah2 member satu rumah, tp aku kene control la kat airport tu, amun pun mcm tu gk... smue dah berlalu, jadikanla "Kenangan Terindah", jgn sedih2 da...

p/s: nanti aku dtg sarawak kau kene la jadi agent de voyage utk aku tau, x ya la mintak tolong pet... hahaha...
AAMIRUL

Anonymous said...

salam kash.
ak ta kenal sape kau.tp ak siyes simpati sangat.
kau tabah je kayh. rezeki di mana2.
insyaAllah~
gud luck. ganbatte ne~ =)

Muazzam Rosjaisam said...

salam kash...
kuatkan smangat....
smoga ko kuat slalu bro...
aku doakan ko sembuh dari penyakit tu...
ilmu Allah ada di mana2...
Aku tahu kau sedih...tapi jgnla jadikan ia batu penghalang ko untuk berjaya...
klu boleh aku nk jumpa ko...
jumpa member lama....
member skolah katakan....

Friedship is the best and sweetest relationship in da world...
mcm dalam lagu the price of freedom...
we need to pay sumting to get what we desired the most...

Kash...
kuatkan smangat bro...
jgn berputus asa dgn rahmat Allah...
stiap perkara yg berlaku ade hikmahnya...
tke da greatest care of urself...
sorewaa....salam...

bdk flat said...

kash, aku terharu dgr cter ko.....

kuatkan semangat....

lyanne37 said...

Kash.! takpe. teruskan menulis. Miri pun bumi perantau juga kan.? hehe. surely ada hikmah disebalik apa yg Allah tetapkan utk kita. :)

Anonymous said...

Hey..umm sorry to 'sort-of' barge in all of a sudden. But that big picture you have kat depan blog kau tue, smua tue kau kenal ke?
Is that Amoon (or her real name is amani actually) in that picture?
If it is, could you tell her I said 'Hi'. I haven't talked to her for such a long time. Sort of lost contact.If she asks who this is, tell her I'm the youngest of the DB clan.
Thanks.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)